BRUSSELS BIJOU 2019

DE LAUREATEN

 

 

De jury van Brussels Bijou 2019, maakte de 7 laureaten bekend die op 29 en 30 november 2019 in Bozar zullen strijden om de tweede Brussels Bijou -prijs.
De juryleden zijn: Joke Quaghebeur (directeur Opendoek), Yassin Mrabtifi (danser en choreograaf bij Ultima Vez), Jan Wallyn (directeur Zinnema), Michaël De Cock, (artistiek directeur KVS) en Marie-Ange Gillis (tv-presentratrice bij BRUZZ).

Brussels Bijou is een project op initiatief van VGC-collegelid Pascal Smet met de VGC, Zinnema, Bozar en BRUZZ. Bij Brussels Bijou zijn het dus de vrijetijdsartiesten uit onze hoofdstad die aan zet zijn: theatermakers, muzikanten, choreografen, dansers, of andere soorten podiumveroveraars werden opgeroepen om hun kans te wagen. Aan indieners werd gevraagd om een performance te creëren met de stedelijke context van Brussel in het achterhoofd. Artiesten konden hun idee indienen tussen 3 april en 25 mei.
Uit alle deelnemers, zowel Nederlands- als Franstalig, werden uiteindelijk deze zeven laureaten verkozen:

RONIN met Chikara (Japans voor ‘energie’) - Een vernieuwend en creatief dansstuk door een hedendaags hiphop-collectief uit Brussel.

RUTH BRUYNEEL met A Girl’s Guide to Hunting - Een jeugdig en verassend stuk waarin verschillende generaties vrouwen spelen. Een groep meisjes die samen een revolutie in gang willen zetten door stil te staan bij hun eigen bestaan en bij die van de vrouw in het algemeen.

TINT met Lou - Een poëtisch concept ontstaan vanuit de jongeren zelf waarin ze op hun eigen manier omgaan met de dood.

JUSTINE THEIZEN met Seasons - Met haar stuk probeert Justine een taboe te doorbreken over heteroseksuele en homoseksuele liefde.

PIETER GYSSELS met #Dorian - Een nieuwe theaterproductie waarvan het concept een unieke en gedurfde keuze is om de confrontatie met het sociale media aan te gaan.

OUMAR DIALLO met Kifesh - Een jong artiest en activist uit onze Brusselse hiphopscene verbeeldt de mogelijke liefde en vriendschap die kan bestaan tussen twee mannen.

SELASI DOGBATSE met A Piece of Me - Selasi wil letterlijk een stuk van zichzelf tonen en zo anderen inspireren. Ze gaat voor een dynamisch spektakel, voornamelijk hiphop.

De winnaar van de Brussels Bijou-prijs ontvangt een trofee, een werkbudget van 2000 euro en een artistieke residentie in Zinnema, hét open talentenhuis in Brussel, om een creatie te maken. De Publieksprijs ter waarde van 1000 euro gaat naar het project met de meeste stemmen van de toeschouwers.Verder ontvangen ze een wisseltrofee, ontworpen door Peter Vermandere, leraar juweelkunst aan de RHOK in Etterbeek.

De winnares van de editie 2017, Nadine Baboy, zag inmiddels haar artistieke carrière een hoge vlucht nemen: ze speelde haar winnend stuk Désintégration culturelle inmiddels over de hele wereld en participeerde laatst nog aan Don Quichotte, een productie van KVS die vorige maand nog toerde in Europa.

 

Interviews en info: Jan Wallyn, jan@zinnema.be / 0477 133 476