QARTIER

EEN GLOEDNIEUWE KUNSTRUIMTE

Qartier, zo luidt de naam van de gloednieuwe kunstruimte in het tramstation Beurs waar Zinnema voor een periode van 3 jaar de kunstzinnige scepter zwaait.

De ruimte werd samen met de rest van het volledig vernieuwde station ingehuldigd in februari 2019 na meer dan twee jaar intensieve renovatiewerken.

Voor de inrichting van het culturele gedeelte werd er een projectoproep gelanceerd. Het idee erachter was om de artistieke diversiteit in Brussel en België bij het grote publiek te promoten en om een constante dynamiek in de openbare ruimte te creëren. Een van de belangrijkste drijfveren was de wens om de drempel tot cultuur te verlagen door uit te reiken naar burgers, bezoekers, reizigers en toevallige voorbijgangers, met de culturele rechten in gedachten.

Zinnema kwam als winnaar uit de bus tijdens deze eerste projectoproep en is tot 2022 de artistieke programmator van Qartier. Het Open Talentenhuis wil het uiterst diverse en het typische Brusselse artistieke kapitaal in de kijker zetten door haar te delen met voorbijgangers en reizigers. De bedoeling van Zinnema is om elke 4 maanden de fakkel door te geven aan een nieuwe curator, zodat hij of zij een tentoonstellingsconcept kan uitwerken en de kunstenaars kan selecteren wiens werk zal worden tentoongesteld. Op deze manier wil Zinnema verschillende stemmen de kans geven om zich te laten horen en verschillende visies op de stad aanbieden.

Mangoo Pickle, ON THE ROOF , Timiss en Kadanja zijn de eerste vier curatoren die telkens een ander aspect van de stad hebben belicht door middel van dynamische tentoonstellingen. De selectie werd gemaakt met veel aandacht voor diversiteit: de line-up van negen curatoren, verspreid over een periode van drie jaar, vormt een intergenerationeel en interdisciplinair geheel, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in origine, socio-economische achtergrond, geslacht en mogelijke beperkingen van mainstream tot underground.

De opvolging van het project op initiatief van de Brusselse minister Pascal Smet gebeurt in samenwerking met de cel Kunst & Architectuur van de Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer en is samengesteld uit vertegenwoordigers van het kabinet van de minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer, de Mobiliteit van Brussel en de MIVB en externe experten in kunst in de publieke ruimte en stadssociologie.

 

Interesse om curator te zijn van deze kunstruimte? Vul dan zeker onderstaand formulier in en meld je aan!